zondag, november 11, 2007

Peru: Machu Picchu (and The Sacred Valley)

Bart en Sofie in Machu Picchu

We zijn nu bijna 3 maand verder en dit is eindelijk de laatste post van onze gecombineerde Colombia - Peru reis. Na een tocht langs de Colca Canion, het Titicacameer, Cuzco en de Heilige Vallei zijn we dan eindelijk toegekomen op de hoofdbestemming van (ik denk wel) elke Peru reiziger: Machu Picchu.


Het typische Machu Picchu plaatje.

Sofie en ik waren vroeg aan de ingang en hadden het geluk van een lokale gids te vinden die ons een 3-tal uur zou rondleiden (tegen betaling natuurlijk). Op alle vorige sites hadden we de lokale gidsen afgewimpeld, maar nu waren we er zelf op zoek naar gegaan, want voor Machu Picchu leek het ons toch wel de moeite om wat achtergrond informatie te bekomen.

Sofie met een Alpaca muts.

En het moet gezegd: het was zeer indrukwekkend. Hoog boven op een berg (2430m) omgeven door indrukwekkende rotsen vind je deze indrukwekkende stad: "The lost city of the Incas". Straf, want deze stad is een hele lange tijd uit de aandacht van de mensen geweest en pas in 1911 door een archeoloog "ontdekt" en in de belangstelling gebracht. Nu wordt de site dan ook overrompeld door toeristen. Er is wel een beperking in aantal per dag (en het toegangsticketjes is ook niet goedkoop), maar toch hebben studies uitgewezen dat als het zo verder gaat, de site zwaar beschadigd wordt en uiteindelijk zelfs bedreigd wordt in haar bestaan.

Erosie zorgt voor aardverschuiving en
bedreigt het voortbestaan van Machu Picchu.

Op de rand van de afgrond.

Zoals je kan zien was het in de ochted heel mistig (begin van het regenseizoen). Maar in de namiddag klaarde het gelukkig een beetje op. We hebben ongeveer een 3-tal uur op de site rondgewandeld, en een kleine uitstap gemaakt naar de Sun Gate. Langs daar komen de wandelaars toe die via de beruchte Inca Trail Machu Picchu bezoeken.

Zicht vanuit de Sun Gate.

Na Machu Picchu was het terug naar Aguas Calientes en van daar in de vroege ochtend met de trein naar Olantaytambo in de Heilige Vallei. In plaats van ons terug te haasten naar Cuzco hadden Sofie en ik besloten om hier nog wat sites te bezoeken. In het busstation hebben we een taxi gecharterd (altijd een gedoe om een correcte prijs te onderhandelen) en hebben we ons naar Moray (cirkelvormige terrassen) en Salinas (zoutmijn) laten voeren. Twee mooie afsluiters van een geslaagde eerste Zuid-Amerika reis.

Mysterieuze circels in Moray.

Kleine trapjes om van terras naar terras te gaan.

Zoutwinning in Salinas.

Zoutterrasjes in Salinas.

Riviertje dat het zout aanvoert in Salinas.

Dit was het voor ons Colombia-Peru reisverslag. Als je nog meer foto's wil zien, dan kan je hier terecht.

Geen opmerkingen: