zondag, november 12, 2006

Lost passport

Ik begrijp het nog steeds niet. Hoe stom kunt ge zijn om uw paspoort te verliezen. Maar het is dus echt wel gebeurd: ik ben mijn paspoort kwijt. Hier is het relaas.

Zondagavond had ik het goede voornemen om eindelijk die todo-lijst eens zo goed mogelijk in te korten. Belangrijkste punje: een SSN aanvragen. Maandagochtend, zoals gewoonlijk nog niet al te goed wakker, steek ik mijn paspoort in mijn broekzak. Om een SSN aan te vragen heb je namelijk je paspoort nodig. Ik kom toe op het werk en zoek mijn paspoort, maar ik kan het natuurlijk niet vinden. Ik begin te twijfelen en denk bij mezelf dat ik het natuurlijk wel thuis zal vergeten zijn.

Terug thuisgekomen: geen paspoort te vinden. Paniek! Paspoort kwijt, visa kwijt, wit immigratie papiertje kwijt... en dubbel paniek: ik had nog geen copies gemaakt. Ik vlug terug naar de BART in Balboa park om te gaan horen of niemand mijn paspoort heeft ingeleverd. Nada. Dan maar naar BART en Caltrain lost&found gebeld, nog steeds niet teruggevonden. Berichtje op lost&found craigslist... geen reactie.

Dan maar honorary consul in San Francisco gecontacteerd: Mevr. Bral. Zeer hulpzaam en begripvol, dus dat was al een hele opluchting. Maar nu blijkt dat ik in een chicken-and-egg probleem ben terecht gekomen. Om een nieuw paspoort aan te vragen hier, moet je ingeschreven zijn op het consulaat. Om je in te schrijven, heb je je visa nodig. Onmogelijke situatie dus. Maar gelukkig, na heel wat over en weer gemail met Los Angeles, mag ik mij dan toch nog inschrijven met mijn DS-2019 formulier.

Ondertussen zijn alle documenten onderweg naar LA en van daar naar Belgie en hopelijk krijg ik mijn nieuwe paspoort voor 22 december, zodat ons weekend tripje naar NY nog kan doorgaan.

Hoe ik een nieuw visa ga kunnen bemachtigen is nog niet duidelijk... 29 januari vliegen we namelijk even over en weer naar Belgie om de familie te bezoeken.
Als iemand van jullie hier ervaring/tips over heeft, alle comments zijn welkom!

Groetjes,

Bart

3 opmerkingen:

marijke zei

Gelukkig hebben we dat (nog) niet meegemaakt! Ik kan me voorstellen dat dat een heleboel problemen met zich meebrengt. Je kan misschien proberen om het SSN aan te vragen met je Belgische identiteitskaart (ik gebruik mijn identiteitskaart hier constant als 'proof of identity')?

saskia zei

Ilse die tussen pieter en mijn's blogs staan, werkt op het consulaat in LA. Misschien kan je haar mailen (als mail niet op website staat, mail Pieter dan eens ff, k/Pieter zal het dan wel doorsturen). Zij zal perfect weten hoe de vork in de steel zit. Want zonder paspoort ben je hier echt niks tot je je rijbewijs hier hebt gehaald. Veel succes (ik ben mijn paspoort, gsm portefeuille, echt alles ook al eens op de trein vergeten, maar k heb geluk gehad en een paar uur later had ik alles terug)

Sofie & Bart zei

Ja, denk dat ik al met haar heb liggen mailen. Ga hier in SF ook is bij de immigratiedienst horen. Of misschien win ik de greencard lottery wel ;)