dinsdag, november 14, 2006

Jij bent "Flanders Future"

Zaterdag zijn we vroeg uit de veren gemoeten om naar Fientje Moerman te gaan luisteren. Zij had vanuit de Vlaamse regering een soort workshop opgezet op Stanford om uit te leggen welke initiatieven de Vlaamse regering heeft uitgedacht om de Vlaamse "top-researchers" terug in Belgie te krijgen.
Eerst geven ze ons geld om hier te komen werken en dan komen ze hier uitleggen hoe we geld moeten krijgen om terug te komen ;-) Het leven als onderzoeker kan toch zalig zijn.
Enkele bekende aanwezigen: Fientje Moerman, CEO Ubizen, CEO Eyetronics, voormalig rector KULeuven, ...

Nu ja, zo rooskleurig blijkt het allemaal toch niet echt te zijn. Naar wat ik heb kunnen afleiden denk ik dat het "vele geld" dat er is vooral naar enkele "top-researchers" gaat gaan. Kalibers Verfaille. Denk niet dat wij gemiddelden daarvoor in aanmerking gaan komen.

Een heikel punt dat de Vlaamse regering blijkbaar niet kan aanpakken zonder half Belgie een loonsverhoging te geven, is dat de lonen van Vlaamse professors aanzienlijk veel lager zijn dan hier in de US. Quote van prof: "Ze zijn belachelijk laag". Anekdote van zelfde prof: "Toen ik begon als prof in Leuven, was mijn loon lager dan het loon van een van mijn phd studenten. Reden: hij was ouder dan mij." Nu al bij al denk ik dat wij onderzoekers toch niet echt te klagen hebben: veel vrijheid, je kan onderzoek doen naar wat je maar wilt, en je verdient toch nog een redelijk centje.

In de namiddag ging het dan meer over intellectual property en alle mogelijke problemen die je daarbij kan hebben. Minder interessant voor ons op dit moment, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.

De workshop werd afgesloten met een walking dinner (voornamelijk seafood: krab, oesters, inktvis) en natuurlijk verse aardbeien met vanilleijs ;-)

Bij het terugkeren naar huis, hebben een taxi moeten pakken omdat er (de tweede keer in een maand tijd) iemand beslist had om onder de caltrain te springen... Ondanks het feit dat we redelijk vroeg doorgegaan waren, kwamen we toch nog vrij laat thuis aan.

Bart

2 opmerkingen:

Philip zei

Everything is Linked together ...

TOen ik bij Eyetronics was om te onderhandelen over een nieuwe 3D scanner voor de graphics groep hier, was de CEO inderdaad over die trip naar CA met Moerman aan het vertellen ...


Phil

Sofie & Bart zei

Yep, inderdaad, heb dan ook hun nieuwste applicatie kunnen aanschouwen... maar daar mag ik waarschijnlijk niks over zeggen...