maandag, oktober 20, 2008

Chicago to San Francisco (3)

Dag 3 bracht ons vanuit Wall, South Dakota in de Black Hills. Naast heilige bergen voor de indianen, ook hun eigendom, althans zo zou het moeten zijn, ware het niet dat de aanwezigheid van goud ervoor zorgden dat de blanken zich niet aan de overeenkomsten hielden. Met gewapende conflicten tot gevolg. De Black Hills zijn nu vooral bekend door de aanwezigheid van Mt. Rushmore, de berg waar 4 presidenten uitgekapt zijn: Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln.


Op vraag van het Lakota opperhoofd "Standing Bear", werd beeldhouwer Korczak Ziolkowski aangetrokken om een groter en meer indrukwekkender beeld te maken voor de indianen ter nagedachtenis van "Crazy Horse". Korczak begon er in z'n eentje aan in 1948, maar het is nog steeds niet afgewerkt. Zijn kinderen en kleinkinderen werken er nu aan voort, maar het belooft nog veel werk te zijn. Het zal in elk geval heel indrukwekkend zijn moest het ooit afgeraken. Het zal dan ook het grootste beeldhouwwerk ter wereld zijn (200m hoog). De 4 hoofden van Mt. Rushmore passen allemaal in het hoofd van Crazy Horse. En dan komt het paard er ook nog bij. Om je een idee te geven van wat het zou moeten worden zie je hieronder een foto van een schaalmodel met op de achtergrond de rots in z'n huidige toestand. De foto eronder toont met een schets wat het resultaat zal zijn.



Na de Black Hills zijn we doorgereden naar Wyoming op weg naar Yellowstone. Onderweg zijn we door Bighorn National Forest gepasseerd (zie foto hieronder) om net voor het donker werd in Cody, op zo'n 50 mijl van Yellowstone, toe te komen. Cody is een echt cowboy stadje en we slapen ook in een typisch hotel dat recht uit een western zou kunnen komen. Morgen staat Yellowstone op het programma.

1 opmerking:

Nico zei

Roadtrippen! :) Ik krijg zo al heimwee naar mijn doortocht een dikke maand terug. Veel plezier nog!