donderdag, mei 22, 2008

Beijing en de olympische spelen: enkele weetjes

Het National Stadium, oftewel het Birds Nest. Dit is het belangrijkste stadion van de olympische spelen. Een prachtig staaltje architectuur.

Hier enkele weetjes i.v.m. Beijing en de olympische spelen:
  • Peking is zo groot als heel Belgie. De stad bestaat dan ook uit verschillende ringen (ik denk dat er 4 zijn) waar het bijna altijd file op is.
  • De taxi is hier heel goedkoop: nooit meer dan 4 euro, en voor 4 euro moet je al bijna een uur in de taxi zitten. De chauffeurs spreken echt helemaal geen woord Engels. Wat je best doet is in het hotel aan de balie vragen dat ze opschrijven in het Chinees naar waar je wilt gaan.
  • De metro is nog een pak goedkoper: 20 eurocent per rit, maakt niet uit hoe lang de rit is. Ze hebben hier de laatste jaren serieus wat metro lijnen bijgebouwd. Er is er net nog een hele grote opengegaan (lijn 5) en er worden er nog bijgebouwd tegen de olympische spelen. Die van de luchthaven naar het centrum zou bijvoorbeeld tegen de spelen af moeten zijn.
  • Peking is op dit moment een grote bouwwerf. Vooral rond het olympisch park (waar ons hotel en de conferentie zijn) liggen alle straten open. Er wordt dan ook dag en (vooral) nacht gewerkt om alles af te krijgen. Ik denk dat ze nog serieus gaan mogen voortdoen.

Overal in Peking zie je opengebroken straten.
  • Het is hier al redelijk warm, niet zo warm als in Hong Kong of Singapore, maar toch genoeg om constant te zweten. En het gaat nog een pak warmer worden. Dat belooft voor de spelen. De lucht is wel niet vochtig.
  • Er hangt hier een constante smog. Een dag rondlopen in Beijing zou gelijkaardig zijn met 70 sigaretten roken op die dag. Nu zijn er ook dagen dat er zand van de woestijn in de lucht hangt.
Zaterdag gaan we het prachtige Birds Nest van dichtbij en binnenin kunnen bekijken tijdens de China Athletics Open, een van de laatste events in het stadion naar aanloop van de spelen.

1 opmerking:

Annelica zei

Djezus, ik word wel een beetje jaloers als ik jullie foto's zie! Ik krijg best een beetje heimwee naar het rondreizende bestaan toen we in de US woonden...