dinsdag, juli 01, 2008

Kopenhagen

Sofie en ik hebben zondag San Francisco verlaten voor twee weekjes Europa. Het grootste deel hiervan is werk gerelateerd; we hebben maar een 5-tal dagen in Belgie om vrienden en familie te bezoeken. Die 5 waren er bijna 4 geworden doordat onze eerste vlucht zoveel vertraging had dat we onze aansluiting in Philadelphia bijna misten. We landden daar om 8.20pm, terwijl onze volgende vlucht om 8.35pm vertrok. Gelukkig wel in dezelfde terminal, maar spijtig genoeg helemaal aan de andere kant. Je had ons moeten zien spurten (Sofie op sleffers aangemoedigd door een San Franciscaanse bierbrouwer die naar Belgie kwam om brouwerijen te bezoeken; ik voorop om Sofie's komst aan te kondigen). Maar we hebben het dus gehaald en al bij al was het nog een van de meer efficientere oversteken.

Het Stadhuis van Kopenhagen.

Sinds vandaag ben ik in Kopenhagen voor het Symposium on Geometry Processing. Voor mij is het de eerste keer in Denemarken. De eerste indruk is alleszins positief. Kopenhagen is een heel mooie en propere stad (eigenlijk niet zo heel verschillend van de Belgische steden qua uitzicht). Wat mij wel meteen is opgevallen is dat er hier ontzettend veel en lange wandelwinkelstraten zijn. Hier wordt wat afgeshopt! Het is hier trouwens, net zoals in Belgie, prachtig zomerweer en gelukkig zijn er dan ook voldoende pleintjes met banken en terrasjes om afkoeling te zoeken. Kopenhagen is eigenlijk het schoolvoorbeeld van hoe alle steden zouden moeten zijn: verkeersvrije winkelstraten en heel brede fietspaden. Hier wordt dus ook wat afgefietst! En bovendien heeft Kopenhagen ook een heel uitgebreid en efficient metro en trein net. Niet moeilijk dat de Denen tot de gelukkigste mensen van de wereld behoren (allee, dat zeggen ze toch zelf in hun toeristische info brochure).

Een van de vele verkeersvrije winkelstraten in het centrum.

Een gezellig, jaja, verkeersvrij, pleintje.

Het vervoermiddel bij uitstek hier: een degelijke zwar(t)e fiets. Wel duur, die gaan voor 500 euro in de fietsenwinkel.

Morgen start de conferentie met paper presentaties en 's avonds de openingsreceptie. Daar heb ik ook afgesproken met Jens, een ex Stanford collega van mij, die nu terug in Kopenhagen woont.

2 opmerkingen:

Frank zei

Hallo Sofie en Bart,
Eigenlijk "google-de" ik 'fietsenwinkels in San Francisco en Berkeley' en kwam daardoor (onder het motto:beter laat dan nooit)op jullie blog terecht. En ik kan alleen maar zeggen dat ik heb GENOTEN, zowel van de teksten als de foto's! Jullie staan vanaf heden in mijn favorieten.
Alleen nu wat vragen waar jullie als ervaringsdeskundigen(als jullie willen)vast op kunnen antwoorden: 1.zijn er goede fietsenwinkels aldaar 2.hebben ze ook vouwfietsen 3.hoe ligt e.e.a. prijstechnisch 4.zijn er ook tweedehands mogelijkheden.
Mijn echtgenoot en ik gaan in 2009 nl. met een boot van S.F. naar Australiƫ via zo'n beetje alle eilanden die er onderweg zijn. Lijkt ons heerlijk om overal te kunnen fietsen, alleen wil de KLM een dusdanig bedrag voor de 2 vluchten hebben dat het waarschijnlijk voordeliger is fietsen te kopen om daarna Down Under aan iemand te geven.
Alvast hartelijk dank voor de te nemen moeite. Met groet, Ineke van Dijk (fivandijk@gmail.com)

Sofie & Bart zei

Hallo, leuk dat je bij onze blog terecht gekomen bent (zo laten we toch nog iets na na ons vertrek).

1. Ik ben heel content van Pacific Bikes op 4th street in SOMA. Wel vooral gespecialiseerd in road bikes, maar ik denk dat ik er ook wel enkele plooi fietsen had zien staan. Ook van Ocean Cyclery op Ocean Av. was ik wel tevreden (kleiner, echte locale bike ship). Dan is er ook nog Mike's Bikes (in SOMA en ook in Sausalito), waar ik niet echt ervaring mee heb.

2. zie boven

3. prijzen kan je voor pacific bikes op hun website opzoeken. Met plooifietsen heb ik geen ervaring.

4. kijk is op craigslist.org

Ik zou ook is op yelp inloggen en daar in een nieuwsgroep deze vragen stellen. In SF zijn er heel veel mensen die met de caltrain en een plooifiets gaan werken, dus ik denk zeker dat er daar volk is dat er meer vanaf weet.

Groetjes,

Bart