donderdag, april 10, 2008

Beijing here we come... or not?

Sofie en ik hebben vandaag een halve werkdag opgeofferd om ons Chinees visum te gaan aanvragen (in mei gaan Sofie en ik in Beijing naar een conferentie waar we ons eerste gezamenlijk paper gaan presenteren). Toen we toekwamen kregen we het nummertje 236, en op die moment zaten ze aan nummertje 60. Het beloofde een lange wacht te worden. Blijkbaar was gisteren en eergisteren de ambassade gesloten met het hele olympische toorts gedoe en was er daarom vandaag eens zoveel volk. We hadden dus al snel door dat we voor de middag niet meer bediend gingen worden en dan zijn we er maar op uitgetrokken om toerist te spelen in eigen stad. Met Japantown vlakbij en het mooie weer hadden we toch nog een aangename middag.


We hebben dan ook heel lekkere bibimbap gegeten (wel Koreaans, niet Japans).


Tegen 14u mochten we dan eindelijk onze aanvraag gaan indienen (na 4u wachten dus). En daar kregen we te horen dat we enkel in Belgie een visum voor China kunnen aanvragen! He? Watte? Ja, enkel in Belgie. Sofie en ik zouden dus nu nog snel even over en weer moeten vliegen naar Belgie, want binnen minder dan een maand zouden we al in China moeten staan. Ja, want je kan hier enkel een visum aanvragen als je een green card hebt of als je ooit al is eerder een visum voor China hebt aangevraagd. Na aandringen en haar proberen duidelijk te maken dat we als Belg dat visum aanvragen en niet als Amerikaan, gaan we nu toch een visum krijgen, maar (!) "enkel een single entry en maar voor 30 dagen hoor!". Aan vriendelijkheid ontbrakt het haar wel. Dinsdag mogen we nog is teruggaan om ons visum te gaan ophalen. Hopelijk is de rij dan minder lang.

Nu even een vraag aan jullie: is dat normaal dat je enkel een visum voor een ander land in je eigen geboorteland kan aanvragen? Ik dacht van niet...

2 opmerkingen:

Nico zei

Euh, ik dacht wel dat ik ooit zo es iets gehoord heb.

Ik ben momenteel ook opnieuw door het hele visa proces aan het glijden. Ik ben een H1B aan het aanvragen, waardoor ik ongeveer 4 maand het land niet uit kan (allez, beter gezegd niet terug in kan zonder de aanvraag te annuleren).

Moet wel lukken dat nu net Erik en Katrien gaan trouwen :(

Pieter zei

Normaal gezien kan je visums aanvragen in de consulaten van de desbetreffende landen. Wij hebben in ons lab een Indier, en die reis heus niet elke keer naar Indie voor een visum. Hij trouwens voor zowat elk land een visum aanvragen, en is zeer gelukkig dat EGSR dit jaar in Sarajevo is (NOT!), want daarvoor moet hij een visum voor Duistland (tussenlanding), en Sarajevo hebben. Voor Sarajevo (Bosnie) moet hij zich wel persoonlijk gaan aanmelden bij het dichtsbijzijnde consulaat (Chicago).